2009-07-06

När Kaplans har fel


En av "fördelarna" med att tillbringa så mycket tid med att läsa klockannonser är att man ganska snabbt lär sig vilka priser det är som gäller på begagnatmarknaden. Man har kort sagt koll. När det är vanliga säljesannonser kan man såklart dra nytta av kunskapen genom att, om man är snabb nog, göra ett och annat fynd.

När det gäller auktioner är saken annorlunda.
En av de största marknadsplatserna för finare klockor i Sverige är Kaplans (som nu dessutom erbjuder bilder på sina objekt!). På Kaplans arbetar ett team av värderare vars enda uppgift är att bedöma klockors värde. Det händer inte så ofta, men ibland bommar de rätt rejält. En del höjde nog på ögonbrynen när den här Doxa Sharkhunter gick upp en tiopotens under ett budkrig i vintras. Nyligen blev det tydligt att en GMT IIc är värd betydligt mer än 25 000 kr. Och är det någon som törs sätta emot när jag påstår att den här Heuer Monacon från 1969 kommer öka rejält...?

2 kommentarer:

  1. Hmm... Doxavärderingen var verkligen en totalmiss, MEN eftersom den såldes på en pantauktion antar jag att Svensk Pantbelåning som ansvarar för auktionen också sätter värdet, och i såfall ligger missen hos dem. Så antingen så har nån stackars pantad pantbelånare gett ett skampris för klockan (och låntagaren inte haft en aning vad han hade för nåt...) - eller så - gissning - kan det vara en mänsklig faktor, som att Svpant helt enkelt råkat glömma en nolla nånstans i hanteringen.

    SvaraRadera
  2. Intressant kommentar! Tack!

    SvaraRadera

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!