2009-07-26

Läsarfråga: Vilken klocka för max 55 K?

Anonym: Jag har fortfarande inte köpt min första "riktiga" klocka. Har en fruktansvärd beslutsångest vilken jag vill ha. Från början var jag helt inne på en Omega Chrono Seamaster, men tycker efter noga övervägande att den blir lite väl stor och tung för lilla jag.

Jag tycker att Rolex Milgauss är grymt cool. Har varit och provat den massor av ggr. Jag har fastnat för den med grönt safirglas. Tror det är en sådan klocka som man kan ha hela sitt liv utan att tröttna på den. Vad tror ni?

Vad tycker ni GMT II eller Explorer?

När det gäller Rolex Submariner, tycker ni jag ska vänta tills nya modellen kommer i stål också eller gå på den gamla? Det som gör att det väger över lite till Milgauss fördel är att den är lite ovanlig. Alla andra oavsett märke är det Submariner-stuket som gäller.

Min budget ligger på max 55 lakan.


Bob: Spontant känns det som att ett av uren runt 40 mm, Submariner, Explorer II eller förra generationens GMT II skulle passa dig utmärkt. Av dessa skulle jag välja Submarinern. Detta är dock en ren smaksak, då samtliga är utmärkta klockor.

Jag är dock ingen större fan av den nya GMT II:an, ref 116710. De bredare bandhornen ger boetten en rektangulär, nästan kvadratisk, form som harmoniserar dåligt med den smala länken.

Av samma anledning som jag inte gillar den nya GMT:n (pga det nya feta "supercaset") är jag inte heller någon vän av den nya Subben. Mitt tips är därför att du i så fall bör sno åt dig en innan referensskiftet nästa år. Jag håller med dig om att Subben många ggr är ett lite väl klassiskt val och det därför kan finnas anledning att satsa på något mer orginellt, typ Milgaussen.

Jag har själv varit och klämt på Milgaussen vid flera tillfällen och gillar den på många sätt. Det finns dock, som nämnts i ett annat inlägg, ett antal kosmetiska detaljer som jag finner störande med klockan, varför jag förmodligen skulle köpa en Explorer eller Datejust istället. Detta är emellertid bara min personliga smak. Gillar du klockan så tycker jag absolut att du ska köpa den, Milgaussen är likt de flesta Rolexmodeller ett tidlöst val. Vill du ha en mer dressad klocka utan att behöva göra avkall på storleken är Milgaussen perfekt.

Bill: Jag håller i princip med min kollega ovan med följande små tillägg. För det första kommer du inte att få en den nya sexsiffriga subben ens i stål för 55 K, räkna med en prislapp en bit över 60 K när den (med all sannolikhet) finns i butik hösten 2010. För det andra är svar på sådana här frågor alltid vanskliga. Det är bara du som ska bära ditt ur och om Milgaussen talar till dig ska du absolut köpa den och bära den rakryggat. Vad jag eller Bob tycker spelar ingen roll. Som tidigare har nämnts är ju alla de klockor du diskuterar riktigt bra val.

Med din budget hade jag också kastat ett getöga på IWC:s klockor. Kanske en ref 3227 med in house-verket? Stor och imposant. Eller kanske en JLC Reverso, det uppenbara gentlemannavalet?

Om du är redo att slänga iväg dina 55 K på en 30 år gammal Submariner istället, ja då finns mycket godis att hämta. Men mer om det en annan gång...

14 kommentarer:

 1. På tal om submariner; tittat ett tag på en ND för att jag helt enkelt tycker den är mer clean, men nu till frågan! Kommer nd cosc bli mer eftertraktade och ev. öka en del i värde i framtiden i och med att dom bara tillverkats i några år få år (sommaren 07 till när nu nya suben släpps 2010 någon gång)? Det är trots allt ND som är som submariner mest alltid har varit, mer klassiskt dykarur finns ju inte. Vore trevligt med tidsfördrivs reflektioner på saken (även om jag säkert köper den oavsett ;-))

  SvaraRadera
 2. Hej Ursäkta mig men vad är en ND?

  SvaraRadera
 3. Johan menar med all sannolikhet en "No date", dvs en en Submariner utan datum. Bra fråga, vi svarar på den i ett inlägg inom kort!

  SvaraRadera
 4. Såklart talar jag om en 14060 :)

  Bill: man tackar!

  SvaraRadera
 5. Hej!!! Jag igen. Var inne och kände på Datejust II idag med svart urtavla. Måste säga att det blev kärlek vid första ögonkastet. Med sina 41mm var den helt perfekt i min smak. Sen att budgeten går åt pipan får man väl leva med.

  SvaraRadera
 6. Kul att du hittat rätt!

  Blev det stavindex eller romerska siffror?

  SvaraRadera
 7. stavindex tycker jag bättre om.

  SvaraRadera
 8. Jag igen! Har börjat snacka pris på Datejust II med vitguld bezel.Den har ett list pris på 63700:- Hur långt är rimligt att få ner den i butik tror ni?

  SvaraRadera
 9. Har egentligen ingen anledning att tro att DJ II är varken enklare eller svårare att pruta på än någon annan klocka i sortimentet.

  Utan bekymmer bör du kunna nå 90 % av MSRP, och ytterligare rabatt är nog upp till dig och dina skills... ;-)

  SvaraRadera
 10. Det skulle iså fall vara om det var lite tuffare nu eftersom den bara har kommit i en butik i sverige än så länge.

  SvaraRadera
 11. Beslutet är fattat!!! Beställde min Datejust II idag. Svart tavla med vita stavindex.

  SvaraRadera
 12. Grattis! Låter som ett bra val.

  SvaraRadera

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!