2009-07-30

Läsarfråga: Värdeökning på Sub utan datum?

Johan: På tal om Submariner; tittat ett tag på en no date ref 14060M för att jag helt enkelt tycker den är mer clean, men nu till frågan! Kommer nd cosc bli mer eftertraktade och ev. öka en del i värde i framtiden i och med att dom bara tillverkats i några år få år (sommaren 07 till när nu nya suben släpps 2010 någon gång)? Det är trots allt ND som är som submariner mest alltid har varit, mer klassiskt dykarur finns ju inte. Vore trevligt med tidsfördrivs reflektioner på saken (även om jag säkert köper den oavsett ;-))

Bill:
Hej och tack för din fråga!

Först en liten historielektion, så alla läsare hänger med i vad vi pratar om. Rolex Submariner är nog, möjligtvis i konkurrens med Månklockan, världens mest uppskattade och välkända klockmodell, alla kategorier. När den första Submarinern lanserades på Baselmässan 1954 var den vattenskyddad till 100 meter, den hade inga kronskydd, inga Mercedesvisare och – inget datum.

Sedan dess har mycket hänt. Idag är Rolex nära nog synonymt med sin datumbubbla, som kan ses på alla modeller med datum förutom Sea-Dwellern. Men Rolex har fortsatt att köra två varianter av Submarinern parallellt ända sedan den första Date-Subben, ref 1680, introducerades runt år 1966.

Den nuvarande varianten av no date-Subben, ref
14060M, började säljas 2001 och skiljer sig från föregångaren ref 14060 i det att den fick det kronometercertifierade cal 3110 istället för föregångarens enklare verk cal 3000. Exteriört är det samma klocka, med undantag av tavlan som från 2007 (sex år "för sent") fick texten SUPERLATIVE CHRONOMETER OFFICIALLY CERTIFIED tillagd, eftersom Rolex nu tyckte det var dags att kronometercertifiera cal 3110.

Vad som händer i framtiden är ganska intressant att spekulera i. Johan menar på att det kanske kommer en ny no date-Sub år 2010, men det är ju faktiskt bara spekulationer. Vi vet inte om Rolex ens kommer att uppdatera Submarinern utan datum till sexsiffrig referens och "Super Case". Kanske låter man den nuvarande referensen fortsätta några år till, kanske läggs no date-modellen ner? Hittills har inget hänt. Däremot kommer nog Super Case-varianten av den datumförsedda Submarinern med all sannolikhet att presenteras i stål på Basel i vår och vara ute till försäljning hösten 2010.

Om vi då ska spekulera i andrahandsvärde... Spontant tror jag att det blir svårt att få någon vidare värdeutvecking på en så pass modern klocka, i varje fall på någorlunda kort sikt. Det spelar ingen roll att det är en modern klassiker, att den har den rätta looken etc – det har helt enkelt producerats alldeles för många klockor för att priserna ska börja sticka iväg. Om jag personligen hade köpt en modern no date-sub (tanken har slagit mig många gånger), så hade jag nog satsat på en ref 14060 istället för en ref 14060M. Dels får du nog ner priset en del jämfört med den nyare varianten, dels är tavlan på ref 14060 avgjort snyggare med sina rena, cleana look utan cosc-texten. Men köp den klockan du själv vill, Johan! Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Tack för den fina genomgången! Har inte slagit mig att dom inte tänkt uppdatera ND'n, det var något jag tänkte var självklart!

    Kan det vara så att dom bara uppdaterar sub daten och låter ND'n vara ett low budget alternativ?? (jag vet att den är billigare redan, men väldigt mycket billigare alltså!). ..lågbudget alternativ känns inte alls så kul.. :-)
    Hoppas ni förstår min tankegång!

    SvaraRadera
  2. Ja, eller så försvinner ND-subben helt från sortimentet. Utan att kunna underbygga det med några siffror känns det som att lejonparten av de subbar som säljs idag är utrustade med datum.

    SvaraRadera

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!