2009-07-09

Klockor som vi inte vet om vi gillar: Rolex Milgauss

Rolex introducerade Milgaussen redan 1954. Modellen var speciellt konstruerad för att användas i miljöer med hög magnetisk strålning, där vanliga mekaniska armbandsur inte höll måttet. Genom att förse Milgaussen med ett mjukjärnsskal innanför boetten lyckades man hindra den magnetiska strålningen från att påverka komponenterna i urverket. Tyvärr blev modellen aldrig någon större succé och den togs slutligen bort från modellprogrammet 1988.

Vid Baselmässan 2007 återlanserades Milgaussen efter nästan två decennier. Den nya Milgaussen är ganska typisk för Rolex nya formgivning, med ett större case och polerade centerlänkar. Klockan kan köpas antingen med vit urtavla och brandgula index eller med svart urtavla och vita index. Det finns även en specialutgåva med grönt glas, svart urtavla och index i både vitt och brandgult.

Jag är tyvärr ingen stor vän av Rolex nya formspråk. Den större boetten ger ett väldigt klumpigt intryck i kontrast till länken, vilken fortfarande bara är 20 mm vid infästningen. Det ser nästan ut som om man satt en damlänk på en herrklocka och helheten känns tämligen oharmonisk. Missförstå mig rätt här, klockan känns rätt i sin storlek, det har tyvärr bara blivit lite fel med proportionerna. Jag skulle gärna sett att länken hade skalats upp på samma vis som boetten. Jag gillar inte heller de polerade centerlänkarna. En sportklocka, som Milgaussen, ska ha en borstad finish och får absolut inte vara högglanspolerad.

Vad gillar jag mer med Milgaussen än själva storleken då? Jo, jag gillar den svarta urtavlan med de vita indexen väldigt mycket. Layouten på urtavlan, med stora vita stavindex och inget datumfönster, känns mycket enkel och harmonisk. Att indexen är något grövre än klassiska Rolexstavindex skapar en bra balans gentemot den kraftiga boetten. Jag är också svag för den mattsvarta färgen på urtavlan.

Om jag ska försöka summera det hela, så kan kan jag sammanfatta det med att jag inte riktigt vet om jag gillar Milgaussen eller inte. Jag gillar konceptet i teorin och tycker att den svarta urtavlan är bedårande, men det är något i klockans form som stör mig. Kanske är det en vanesak, jag vet inte, men jag väljer fortfarande min gamla Explorer framför Milgaussen varje dag i veckan.

12 kommentarer:

 1. Dessutom kan tilläggas att vi är ytterst osäkra på om det är tufft eller fånigt med en blixtformad sekundvisare...

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att Milgauss är grymt cool.
  Har varit och provat den massor av ggr.
  Tror det är en sådan klocka som man kan ha hela sitt liv utan att tröttna på den. vad tror ni?

  SvaraRadera
 3. Jag har själv varit och klämt på Milgaussen vid flera tillfällen och gillar den på många sätt. Det finns dock, som nämns i inlägget, ett antal kosmetiska detaljer som jag finner störande med klockan, varför jag förmodligen skulle köpa en Explorer eller Datejust istället. Detta är emellertid bara min personliga smak. Gillar du klockan så tycker jag absolut att du ska köpa den, Milgaussen är likt de flesta Rolexmodeller ett tidlöst val.

  SvaraRadera
 4. Hej Bob!
  kul att höra lite om dina åsikter.Vad tycker du GMT II eller explorer?

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Jag är ingen större fan av den nya GMT II:an, ref 116710. De bredare bandhornen ger boetten en rektangulär nästan kvadratisk form, som harmoniserar dåligt med den smala länken. Därför skulle jag utan tvekan välja Explorern om vi begränsar oss till det nuvarande sortimentet.

  Börjar vi titta på äldre klockor blir det genast ett svårare val, där GMT:n vinner med en noslängd. En stor fördel med äldre GMT:s är att de såldes med vridringsinlägg i olika färgkombinationer. Då det är någorlunda enkelt att byta dessa inlägg kan du på ett kul sätt variera din klockas look. Detta är inte möjligt på Explorern, som har en fast ring.

  SvaraRadera
 6. Värt att nämna är också att i mitt resonemang ovan är det Explorer II som jag har jämfört med GMT:n. Jag hade förövrigt valt en vanlig Explorer före båda dessa...

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att den vanliga Explorer är för liten 36mm. Får man fråga vilken klocka ni själv bär? Jag har fortfarande inte köpt min första "Riktiga" klocka. Har en fruktansvärd beslutsångets vilken jag vill ha. Från början var jag helt inne på en Omega chrono seamaster, men tycker efter någa övervägande att den blir lite väl stor och tung för lilla jag.

  SvaraRadera
 8. Både jag och Bob hjälper gärna till och ger råd. Vad har du för budget?

  SvaraRadera
 9. Själv sportar jag vanligtvis en klassisk Explorer.

  Spontant känns det som att ett av ca 40 mm uren Submariner, Explorer II eller förra generationens GMT II skulle passa dig utmärkt. Av dessa skulle jag välja Submarinern. Detta är dock en ren smak sak, då samtliga är utmärkta klockor.

  Vill du ha en mer dressad klocka utan att behöva göra avkall på storleken kan även Milgaussen vara ett alternativ.

  SvaraRadera
 10. Hej igen! Min budget ligger max 55 lakan. När det gäller submariner, tycker ni jag ska vänta tills nya modellen kommer i stål också eller gå på den gamla? Det som gör att det väger över lite till Milgauss förden är att den är lite ovanlig. Alla andra oavsett märke är det submariner stuket som gäller.

  SvaraRadera
 11. Jag har fastnat för den med grönt safirglas

  SvaraRadera
 12. Av samma anledning som jag inte gillar den nya GMT:n(pga det nya feta "supercaset") är jag inte heller någon vän av den nya subben. Mitt tips är därför att du bör sno åt dig en innan referensskiftet nästa år. Jag håller med dig om att subben många ggr är ett lite väl klassiskt val och det därför kan finnas anledning att satsa på något mer orginellt, typ Milgaussen

  Vi tänkte att vi skulle fortsätta diskussion om lämpliga köp i 55 tkr klassen i ett nytt inlägg, så håll ögonen öppna.

  SvaraRadera

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!