2009-07-26

Låtsasklocka för låtsasastronaut

Med buller och brak lanseras nu Halda åter, 90 år efter att de sista klockorna rullade av bandet.

Att ge sig in på den internationella lyxklockmarknaden låter sig inte göras i en handvändning och för att kunna motivera de, ännu osedda, pjäsernas pris på 80 000 kronor har Halda ett ess i rockärmen: Christer Fuglesang.

Ni minns väl Christer? Mannen som gav antiklimax ett ansikte då han fick gå runt och skräpa på jorden i goda 14 år innan han till sist blev tagen till nåder och fick en dryg vecka i rymden år 2006.

Nu är det dags igen sägs det, och med sig denna gång ska Christer ha med sig – en Halda-klocka! Inget krut sparas på hemsidan där Christer med egna ord, precis så entusiastiskt som bara han kan, berättar om sitt spännande samarbete med den nygamla klocktillverkaren.

Men. Vänta. Lite. Nu.

Först och främst vet alla att den riktiga rymdklockan är en Omega Speedmaster Professional. Den nichen är liksom redan tingad, minst sagt.

Dessutom. För att sätta det litet i perspektiv. Jordens diameter är 12 756 200 meter och Fuglesang utför sina "rymduppdrag" runt 360 000 meter från dess yta. Han var med andra ord en trettiosjättedel av planeten jordens diameter ut i "rymden".

Globen har en diameter på 110 meter. En trettiosjättedel av 110 meter är tre meter. Det är inte nära, men inte heller långt ifrån. Väldigt svenskt och väldigt lagom.

Nästa gång du ska gå på ishockey, stanna upp fyra steg innan ingången och kontemplera vår svenske rymdhjälte och hans enorma prestation.

Nu vet inte jag hur de nya Halda-klockorna kommer att bli. Kanske blir de kanonbra, en total succé som sätter Sverige på klockkartan. Ingen skulle bli gladare än jag om så är fallet. Men tills dess tänker jag bara:

Låtsasklocka för låtsasastronaut.

3 kommentarer:

  1. Haha, jätte roligt!!

    SvaraRadera
  2. ...och du är en låtsasbloggare.

    SvaraRadera
  3. Tack för din kommentar, Christer!

    SvaraRadera

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!