2009-07-08

Klassiska klockor, del 1: Månklockan

Klassiska klockor är en serie på Tidsfördriv där vi presenterar episka klockmodeller. Se dessa poster enbart som en introduktion, för den intresserade finns hur mycket info som helst att inhämta hos kollegor och konkurrenter på nätet.

Vi börjar med en total klassiker, en klocka alla bär äga åtminstone en gång i sitt liv: Omega Speedmaster Professional, mer känd som Månklockan och som bars av de amerikanska astrounaterna under Apolloprogrammet.

Att något som inte var specialdesignat för Nasas räkning över huvud taget fick komma upp i rymden är bara det anmärkningsvärt då den mesta utrustningen skapades med custom specs just för rymdprogrammet. Men att bygga en kronograf är en så pass komplex process att Nasa helt enkelt gick till en vanlig klockbutik och köpte på sig ett gäng kronografer för att avgöra vilken som var bäst.

För att välja ut vilken klocka som platsade utsattes de för ett riktigt tortyrtest. Efter att ha fått utstå extrema temperaturer, skak- och vibrationstest och annat ogästvänligt hade alla konkurrenter slutat gå. Bara en tickade vidare. Omega Speedmaster Professional.

Under åren som har gått sedan 1960-talet har testerna gjorts om ett antal gånger, bland annat efter påtryckningar från amerikanska lobbygrupper som tyckte att det passade bättre med "US Made" i rymden. Det ursprungliga testresultatet har dock stått sig och fortfarande till denna dag är klockan precis vad som numera är ingraverat på dess baksida, nämligen "Flight-qualified by NASA for all manned space missions".

En klassisk klocka, helt enkelt. Och det allra bästa? Priset! 25 000 i fina butiken och runt halva för ett bättre begangat exemplar.

Köp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!