2009-07-22

Falsk klocka, falsk människa


Du vet den där killen i kompisgänget som grafiskt berättar hur han lyckades bli medlem i 10 000-meters klubben tillsammans med en vrålsnygg flygvärdinna? Han som festade med Zlatan (kunde tyvärr inte ta några bilder!) och körde ifrån polisen?

Samme kille bär en Invicta.

Att med berått mod sätta på sig en fakeklocka, vare sig den kallar sig Rolex, Invicta eller Marina Militare är inget annat än pinsamt. Du som bär en falsk klocka är en falsk människa.

Har du inte råd med den äkta varan – though luck! Att köpa en äkta schweizisk klocka är inte för alla. Jag har själv inte någon god ekonomi, som student får jag vända på varenda krona. Det jag däremot har är ett genuint och äkta intresse för finare armbandsur. Och med det intresset i ryggen tvekar jag inte att äta nudlar i något halvår för att spara och kunna köpa mig en klocka jag länge har drömt om.

Att köpa kopior är att köpa genvägar. Vad tänker du om någon som har skrapat bort Fiat-märket på sin bil och klistrat dit Ferraris stegrande häst? Någon som syr dit det röda Levi's-märket på bakfickan av sina Ica Maxi-jeans? Är det en person du vill vara?

Nej, att befatta sig med kopior, fakes, replicor eller "homage"-klockor är något Tidsfördriv känner både förakt och avsky för.

15 kommentarer:

 1. Hur känner tidsfördriv inför att köpa en fakeklocka för att se hur den känns, bära någon månad för att se att det verkligen är en sådan man tänker lägga hela sitt konto på? köper man en klocka för 40k+ vill man gärna vara säker, eller hur? bara en tanke..

  SvaraRadera
 2. Anonym!

  Bloggposten är skarpt formulerad och ska väl närmast ses som något av en brandfackla, ett provocerande inlägg i debatten om fakeklockor. Det användningsområde som du nämner är väl antagligen det minst dåliga och så länge du skäms för ditt inköp och absolut håller dig inom hemmets lyckta dörrar när du bär din "Rolex" kan det väl vara okej... Men bara om du slänger skiten när du köpt den äkta varan!

  ;-)

  SvaraRadera
 3. Men en klocka som det står Invicta på utger sig ju inte för att vara en Rolex, även om den påminner om en Rolex. Hur sjutton kan ni kalla den för falsk? Den är ju precis vad den utger sig för att vara: en (äkta!) Invicta!

  SvaraRadera
 4. Jag håller fullständigt med B&B. Inga fake-, homage- eller replicaklockor. Anonym 1 borde inte heller köpa en klocka för att "testa". Då göder han denna bussines. Replicor av alla dess slag ska enligt mig försvinna från jordens yta.

  SvaraRadera
 5. Anonym @ 21:14: Om du kollar på bilden av Invictan i bloggposten och jämför den med en Rolex ref 16613 så tror jag att du inser att det är ganska uppenbart att Invicta har "inspirerats" litet väl mycket av Rolexklockan...

  SvaraRadera
 6. Kan bara hålla med "Tidsfördriv" :) Bra inlägg!

  SvaraRadera
 7. Tramsigt inlägg! Kan hålla med när det gäller "replica watches" där det är uppenbart att de är ute efter att kopiera ett märke genom att sätta tex. Rolex emblemet på urtavlan.
  Många tillverkare som gör klockor som liknar mer kända märken kan ha mycket fina och bra urverk. Tyvärr är det så här i Sverige att man tror att man har stil och god smak endast om man bär ett välkänt märke. Breitlingen som är på bild ovan är väl en "Pluton" från 90-talet. Urverket i denna är ett ETA - verk antar jag. Detta är ett av de vanligaste urverken som man även kan hitta i billigare klockor.
  En äkta schweizisk klocka handlar inte enbart om märket på urtavlan utan även om det som sitter inuti. Finns betydligt billigare klockor som har samma grundurverk som de dyrare.
  Tidsfördrivs resonemang skulle då gälla även för jeansen som nämndes. Har man inga Levis jeans så är man falsk.
  Typiskt svenskt/omoget tankesätt.
  Fortsätt du äta nudlar och inbilla dig själv att märket utanpå klockan är det viktigaste.

  SvaraRadera
 8. Härligt med lite debatt! Tack till "M" och Sue som håller med.

  Mattias: jag är långt mindre intresserad av status och flärd än vad du verkar tro. Jag menar bara att om du vill lägga 2000 kronor på en klocka finns det väldigt bra klockor i den prisklassen som INTE försöker vara en Rolex. Jag vet för jag har själv ett helt gäng Seiko som jag är väldigt nöjd med.

  Jag har också ett några klockor med ETA:s vanligaste verk 2824, ett utmärkt urverk, både stabilt gångmässigt och lättservat.

  Tyvärr tycks Mattias ha missuppfattat min jeansliknelse litet. Jag menar absolut inte att man är falsk om inte har Levis's. Falsk blir du först den stunden du syr dit den röda Levi's-loggan på dina icke-Levi's. Det är en mycket stor skillnad.

  Men stort tack för ditt inlägg!

  SvaraRadera
 9. "Falsk blir du först den stunden du syr dit den röda Levi's-loggan på dina icke-Levi's. Det är en mycket stor skillnad."

  fast invicta har ju faktiskt inte satt på en rolex-logga på tavlan, så kan faktiskt inte se dom som en fake!
  Dom har ju precis som ex. Lee tagit levi's grej.. :)

  SvaraRadera
 10. Håller med Mattias resonemang. Artikeln är inte genomtänkt. Givetvis så blir man som rolexägare besviken över att folk kan få en liknande klocka för spottstyver av vad man själv lagt ut(min lokala sushi-handlare har en homage som ser likadan ut som min 16014).

  En person som bär en homage säger med sitt val att han vet vad som är snyggt men han/vill inte lägga pengarna som krävs för att få originalet. Det respekterar jag väldigt mycket i en tid där bara ett knapptryck iväg kan du få en högkvalitativ kopia med ETA urverk. Folk som köper homage respekterar alla lagar och står för vad dem är, det ska man alltid få respekt för. Får även tacka för den underbara liknelsen med Levis jeans som tydliggjorde bristen i argument...

  SvaraRadera
 11. Kul artikel

  Jag antar att du menar Hommagen till Marina Militare annars får du läsa på lite.


  Jag håller med om att invicta har tagit designen alldeles för mycket av rolex på många klockor, dock har dom en del trevligt.
  För din info dock.


  Invicta grundades 1837
  Rolex grundades 1908

  SvaraRadera
 12. exemplet Invicta är ju lite skoj eftersom dom är så extremt fake. Ja submariner clone är väl inget att grina över tom seiko har sålt dessa länge (desutom är subén en kass clone av tidiga fifty fathoms) men invicta har ju byggt sitt märke på en helt fals grund (kolla sanningen om deras anknytning till den sk "russian diver" aka Zlatoust) dessutom säljer dom klockor som "swiss made" och "swiss movement" när det är helt uppenbart (om du kollar urverket) att det är ett urverk från Dixmont eller i bästa fall Seagull (made in china båda två) o då bortser jag från att designen på boet o urtavla är kopierat från kända märken !

  SvaraRadera
 13. menar du att du tycker invictias sub liknande varianter är fake? förstår inte riktigt!
  Tack mvh Totte

  SvaraRadera
 14. Helt rätt! Självklart kan man se på en klocka om det är en kopia (eller klon om det ligger bättre på tungan) vad det än står för märke på den. Samma gäller inom mode-branschen. Det är svårt att ta patent på design.

  SvaraRadera
 15. du lilla student skärp dig du vet inget om klockor så ta dig i brasan har en Omega en rolex 2 Breitling två invicta bra klocka för hyfsade pengar.

  SvaraRadera

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!