2009-10-01

Om dykarklockors känslighet för armledssvett


Tidsfördriv har vid tidigare tillfällen tagit upp hur delar av klocksamlandet medvetet eller omedvetet fjärmar sig från att betrakta bruksklockor som just klockor för användning och istället ser på dem som musieföremål. Klockorna bärs inte på armen, utan förvaras i bankfack och hanteras endast med vita bomullshandskar. De tickar aldrig utan lever ett stillsamt liv där de på sin höjd plockas ut någon gång per år och fotograferas. De är, kort sagt, frimärken.

Synd på så rara ärtor, säger jag. På VRF diskuterades i veckan något som för mig blir essensen av hela problemet. En glasklar vattendelare mellan musievurmarna och bruksfolket.

Så här:

En hängiven samlare och tillika urmakare vid namn Arthur har genom ambitiöst arbete kunnat konstatera att de bland samlare så populära "super dome"-glasen inte håller måttet för en dykarklocka och dess krav på vattentäthet. Det är något med utformningen av den välvda ytan som helt enkelt inte fungerar så bra över tid. Mikrosprickor bildas och fukt tar sig in i klockan och kan påverka både urverk och tavla. (Har du riktig tur kanske din fuktskadade urtavla blir den i samlarkretsar så hett eftertraktade och brunt missfärgade "tropic"-varianten...)

Rolex själva har vetat om det här i decennier, varför de sedan länge inte levererar de kupade glasen på sina dykarklockor. För – kom ihåg! – det är ju i faktiskt i dykarklocksbranchen som Rolex opererar.


Nåväl. Många samlare tycker att de kupolformade glasen är granna och har velat ha kvar dem och därför valt att inte uppgradera till nyare glas när kvalitetsproblemen blev kända. Eftersom det som alltid finns en tillgång/efterfrågan-komponent med i spelet har dessa (vad vattentäthet betraktar) odugliga varianter genom åren kommit att bli ganska värdefulla.

Arthurs inlägg är, som jag läser det, tänkt som en varning: "Era dykarklockor är inte vattentäta ens för svett från handleden! Se till att uppgradera!". Men reaktionen? 

"I'm in search of superdomes for my DRSD and 5513 for the correct period look. Although this won't put me off the search, it will make me more careful in future and always put my vintage-domed watches back into the humidity controlled camera cabinet after use." 

Ridå.

1 kommentar:

  1. Det är väl klart att man måste förvara sina dykarklockor i en miljö med noga övervakad luftfuktighet, tänk om de blir våta!

    SvaraRadera

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!