2009-10-02

Djävulens advokat


Låt oss vara ärliga. Man kan prata kvalitetskänsla, heliumventiler, urverksspecifikationer och stolt historia hur mycket man vill. Det som tills avgör, i varje fall för mig, vad för klocka som till sist sitter på vänsterarmen är estetiken. Kalla mig ytlig, men den klocka jag bär avgörs till största delen helt enkelt av hur snygg den är.

Jag älskar min nya Dweller. Designen på ref 16600 är för mig optimal. Jag älskar den kraftiga looken som klockan utrålar. Det må vara få saker som skiljer ut Rolex 40-millimetersklockor från varandra men i varje sådan variabel menar jag att Sea-Dwellern briljerar. Dess proportioner i varje led kompletterar varandra, designen känns självklar. Höjden är något tjockare än på övriga sortimentet, men den är långt ifrån för stor eller känns klossig. (Klossiga klockor ser ut så här.) Urtavlan är något mindre än hos lillebrorsorna 16610 och 14060 – istället är vridringen kraftigare. Skillnaderna är små och det krävs om inte ett tränat så ett åtminstone intresserat öga för att detektera dem.


Kort sagt, Dwellern är en riktigt, riktigt snygg klocka. Men om jag skulle kunna ändra något på klockan som irriterar mig, vad skulle det vara?


* Den stansade Oyster-claspen. Har alltid ogillat greppet att fabulera länkbitar över låset. Dessutom är det så taffligt gjort att ingen normalbegåvad betraktare någonsin skulle få för sig att gå på bluffen.

* Att länken och klockan har putsade ytor på sidorna. Om det inte hade varit för att jag ogillar fulmoddade Rolexar ännu mer hade jag nog varit kandidat för att borsta upp de ytorna. Har inget på en tool watch att göra!

Ingen lång lista men ändå inte helt triviala saker. Vad är det sämsta med läsarnas favoritklocka?

4 kommentarer:

 1. 16610:

  * Låset

  * Skulle vilja ha solida länkbitar

  * Bort med texten på tavlan

  = Den ultimata klockan

  SvaraRadera
 2. Tycker snarare att jag kan störa mig på en klockas form i vissa vinklar eller ljus.

  SvaraRadera
 3. Hur är det nu, är dom borttagna från hyllorna och ersatta av den nya boetten hos handlarna eller finns dom fortfarande att köpa nya?

  SvaraRadera
 4. Kan kanske finnas hos någon enstaka handlare, men jag betvivlar det.

  Vissa gråhandlare, typ uret.se, har den fortfarande och på eBay säljs det en hel del NOS-exemplar. Så det är inga bekymmer att få tag på den. Jag köpte dock en litet äldre variant, med lughål.

  SvaraRadera

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!