2009-10-28

Seikos designmiss

Nej, svaret till frågan jag ställde på var inte tänkt att vara varken saxad, svart eller blästrad. Tanken var istället att sätta fingret på ett helt obegripligt designval på en annars stabil klocka.

Helt ärligt vet jag inte hur mycket klockan på bilden är. Som jag ser det finns det två* möjliga tolkningar.

1. Klockan är 20:31 och tjugonåt sekunder. Argument som talar för detta är att en sekundvisare oftast indikerar tiden på den långa av sina två ändar.

2. Klockan är 20:31 och femtionåt sekunder. Argument som talar för detta är att lysmassan är placerad på denna ände av sekundvisaren, varför varje avläsning i mörker annars skulle behöva korrigeras -30 sekunder.

Problemet är inte unikt för just SKX007, tvärtom har formgivargänget på Seiko valt den här lösningen på flera av sina dykare. Fortfarande obegripligt. Eller finns det kanske någon rimlig förklaring som har gått Tidsfördriv förbi?

* Hej, lustigkurrar som vill påpeka att klockan minsann lika gärna kan vara 08:31!

3 kommentarer:

  1. Jag har fått lära mig följande från en dykare:
    Klockan är 8.31 och tjugo något sekunder. När det blir mörkt (som det ofta är under vattnet) så vill man inte längre mäta sekunder. Därför försvinner sekundvisaren. I andra ändan sitter en lite plupp som tickar framåt och visar att klockan fungerar. Den sitter längre in för att inte störa tidsavläsningen så att man blandar ihop de olika lysplupparna. Seiko kör med detta konsekvent men jag har sett liknande på andra dykarklockor.
    Om det verkligen är så det är tänkt vet jag inte men det låter rätt rimligt.

    SvaraRadera
  2. Ja tror också på det. Dykare räknar väl liksom NASA med T=0. Alltså att dyket börjar vid T och det selar ingen roll vad klockan är vid det specifika tillfället. Det borde gälla för 30 sek också.

    SvaraRadera

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!