2010-01-07

Om grundämnet titan i klockor

Förutom att titan låter häftigt och ser snyggt ut finns det flera andra orsaker till att det passar bra som klockmaterial.

Titanet är lika starkt som rostfritt stål men 45 % lättare. En del menar att detta gör klockan för lätt – men det är ett grunt argument. Att en klocka väger mycket utgör inget egensyfte och det finns flera andra, betydligt bättre, indikatorer på en klockas kvalitet än dess vikt.

Vidare har titan en låg termisk ledningsförmåga. Vad innebär det? Jo, även om alla metaller är någorlunda bra ledare av värme så gör t ex stål och guld detta mycket bättre än titan. För dig som klockbärare betyder det att en rumstempererad stålklocka känns kall när den sätts på armen, men inte en titanklocka. På samma vis förhåller det sig med stålklockor och värme; solljuset värmer snabbt upp materialet som kan bli obehagligt att bära. Titanklockan har inte heller detta problem.

Korrosionsbeständighet är en annan av titanets fina klockegenskaper, detta gäller framför allt i saltvatten varför materialet gör sig utmärkt i dykklockor.

Nackdelar då? Nja, titan är betydligt dyrare än rostfritt stål – men det har väl å andra sidan aldrig hindrat någon klocknörd tidigare.

2 kommentarer:

  1. Den Oris-en väcker tveklöst mitt habegär! /Anders

    SvaraRadera

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!