2009-08-22

Rolex unika status i klockvärlden

Förra veckan lades en kurva upp på Tidsfördriv som skapade en hel del debatt bland läsarna. Kul! En blogg är aldrig bättre än sina läsare.

Kurt skrev och undrade:

Hm, det var en spännande kurva. Vad baseras den på?

Är det Bills egen subjektiva respekt för Rolex som en funktion av hur hans klockkunnande ökat? Eller är kurvan en sammanställning av vad två klocknördar (Bill & Bob) anser? Eller baseras kurvan rent av på ett större underlag än så? Berätta hur den intressanta kurvan kommit till!

Och en sak till. Förklara gärna dippen i mitten av kurvan.

Tack för din fråga, Kurt! Så här har jag tänkt. Rolex är ett av världens mest välbekanta varumärken. Rolex är Coca-Cola. Rolex är McDonald's. Människor på vår planet som aldrig har sett och aldrig kommer se en Rolex vet fortfarande att Rolex är "best of the best". Dessa människor befinner sig längst till vänster på kurvan. Här befinner sig också stora delar av den gråa massan, kanske din mamma eller dina kollegor på jobbet. De skulle inte känna igen en Rolex om den flög upp i ansiktet på dem, men de har påverkats till att tro att Rolex är bäst.

Givetvis är detta ett oerhört bevis på hur framgångsrikt Rolex som varumärke är. Men. Vissa personer, en minimalt liten del av alla som kan nämna Rolex, blir intresserade av klockor och upptäcker andra märken. De blir fascinerade av av Jaeger le-Coultre. De hänförs av Hublot. De faller totalt för Patek Philippe. Här går den relativa respekten för Rolex ner och det förklarar dippen på kurvan.

Men nästa steg, menar jag, är när man får en ytterligare djupare kunskap om Rolex och de klockor de producerar. När man inser att de har haft samma sparsmakade och funktionella formspråk sedan 1950-talet. När man blir på det klara med att de aldrig har givit ut en endaste klocka i någon tramsig "limited edition"-serie. När man lär sig om de yrkesmän genom historien som i krävande miljöer bara har velat ha en klocka som fungerar och valt just Rolex.

Här menar jag kurvan skjuter i höjden. Och för att illustrera, här kommer samma diagram igen, fast nu med ytterligare en kurva. Alltid retar det någon... :-)

1 kommentar:

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!