2009-08-03

Klockor vi älskar: Rolex Oysterquartz

1977 kom en av mina absoluta favoritklockor alla kategorier, nämligen Rolex Oysterquartz, ut på marknaden. Rolex hade plöjt ner stora pengar i ett nästan 5 år långt utvecklingsprojekt för att ta fram en egen Quartzkaliber. Resultatet var ett tokstabilt termokompenserat verk, som till stora delar faktiskt var mekaniskt. Genom att möjliggöra service och utbyte av mekaniska slitdelar var nämligen även denna elektriska Rolex tänkt att kunna användas en hel livstid. Många har just därför hånfullt kallat Rolex quartzverk 5035/5055 för "The most overengineered quartz movement in the world".


Rent estetiskt kan Oysterquartzen närmast beskrivas som ett kärleksbarn mellan en AP Royal Oak och en vanlig Datejust. Kombinationen av AP:ns kaxiga kantighet och Datejustens tidlösa elegans, ger en mycket vass look. En annan stor skillnad mot Rolex övriga sortiment är att Oysterquartzen (precis som Royal Oaken) har en integrerad länk med helsolida länkbitar. Detta bidrar till att en SS Oysterquartz Datejust faktiskt väger lika mycket som en modern Sea Dweller 4000 och betydligt mer än en samtida mekanisk Datejust.


Förutom den tokglammiga Day-Date versionen (ref. 19038) finns OQ:n i ett flertal sköna Datejustvarianter; ref 17000 i helstål med slät glasring, ref 17013 i stålguld samt en ref 17014 också i stål men med en räfflad glasring i vitguld och en lite annorlunda utformning på länken.

Trots det vassa verket och den läckra designen blev ingen av OQ-modellerna någon större hit och hela serien togs slutligen ur produktion 2001. Under sin 24-åriga modellcykel såldes uppskattningsvis 25 000 klockor, alltså lite drygt tusen om året. Trots detta ligger begagnatpriserna fortfarande på ytterst rimliga nivåer.

2 kommentarer:

  1. Smal handled eller ser dom såpass stora ut? För OQ är väl bara 36mm? Väldigt fin hur som helst!

    Keep up the good work!

    SvaraRadera
  2. Jämfört med den vanliga DJ:n känns OQ:n mycket större, trots att de har exakt samma diameter.

    Misstänker att den breda integrerade länken ger hela klockan ett maffigare intryck.

    SvaraRadera

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!