2009-08-31

Riktigt Bond-Nato?

Under många år har det varit populärt för klocknördar att bära sina dyrgripar på ett svart- och grårandigt tygband som sålts under benämningen "Bond-nato".

Många gillar den estetiska kontrasten mellan dyr klocka och enkelt tygband, samtidigt är det bekvämt runt handleden och man kan låtsas att ens lyxklocka egentligen är ett oömt tidsinstrument redo att tjäna bäraren i strid.

Men vän av ordning har alltid irriterat sig på Bond-bandet. I klockkretsar har det varit praxis att beklaga sig över den bristande realismen i det tvåfärgade bandet. Någon med alldeles för mycket fritid har nämligen specialstuderat det beryktade filmklippet ur Goldfinger och kommit fram till att det riktiga Bond-natot minsann inte har två färger utan tre.
Ivrigt påhejad av entusiaster på klockforum runt om i världen bestämde sig det lilla amerikanska företaget Corvus Watch Company att göra slag i saken och tillverka ett riktigt Bond-band.

"After meticulous research and months of development" introducerades så banden till sist i våras och tycks ha blivit en succé. Jag tycker själv att banden är snygga, men det är ett par saker som bör påpekas. Om vi bortser från den uppenbara risken att färgnyanserna som har konstaterats bara är en artefakt, ett resultat av färgblödning från en snart femtio år gammal inspelning, kan man sammanfatta min kritik i följande punkter:

1. James Bond är en uppdiktad figur. Vilket band skådespelaren Sean Connery bar eller inte bar sin klocka på i spelfilmen från 60-talet säger inget mer än just det.
2. Om nu spelfilmsrealism in absurdum är ens mål, varför inte börja med att köpa en Rolex Submariner ref 6538?
3. Varför ser jag inga Bond-bandsentusiaster som bär 16-millimetersvarianten, det givet mest realistiska?
4. Tygbandet från filmen saknar den extra tygflärpen som skyddar klockan vid bandstiftshaveri och är därför bevisligen inte ett natoband.

Men det är ju ganska snyggt, som sagt.

5 kommentarer:

  1. 4. Den extra tygflärpen gör väl egentligen ingenting alls. Möjligt att den är till för att klockan inte ska halka av bandet när klockan inte sitter på armen. Vid bandstiftshaveri är väl klockan lika säker med eller utan den flärpen...

    I vilket fall så är både den gamla och nya varianten av Bond-Natot riktig snygga!

    /Daniel

    SvaraRadera
  2. bill och bull, ni två verkar vara två sura, griniga och ganska tråkiga typer. synd på en blogg med sådan potential.

    SvaraRadera
  3. Daniel: Det har du alldeles rätt i! I stand corrected.

    Anonym: Oj, det var ord och inga visor. Kom ihåg att läsningen här sker helt frivilligt och om du tycker vi sköter oss så illa rekommenderar jag dig att läsa något som faller dig bättre i smaken. Men tack för din kommentar.

    SvaraRadera
  4. Det är faktiskt inte amerikanska Corvus Watch Company i USA som tillverkar de så kallade riktiga Bondbanden. De görs av Phoeniz Straps i Wales i Storbritannien, det företag som ursprungligen levererade nylonband till det brittiska försvaret.

    Själva väven tillverkas på en liten fabrik i Skottland och banden är således rakt igenom brittiska som Bondband bör vara.

    Däremot marknadsförs och säljs banden av Corvus Watch i USA.

    SvaraRadera
  5. Bra påpekat, Kurt! Tack för din kommentar.

    SvaraRadera

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!