2010-02-10

Tysk militärdykare: IWC Ocean Bund

För trettio år sedan var den tyska marinen (BUND) i behov av nya dykklockor. Jobbet gick till IWC, International Watch Company, som hade en lång tradition av samarbete med flera länders militärmakter. De hade i samma veva, och i samarbete med Porsche Design, släppt den civila klockmodellen Ocean 2000 som var en av de allra första klockorna på marknaden i titan. IWC garanterade sin Ocean 2000 till just 2 000 meters vattentäthet, en enorm prestation i en era då en Rolex Submariner gick ner till 200 meter och en Sea-Dweller från samma tillverkare var skyddad till 1 220 meter.

Tre varianter behövdes: en med kvartsverk, en mekanisk klocka och en som var helt antimagnetisk.

De tre olika varianterna skulle komma att användas av tre olika grenar av marinen. Den första gruppen – "Kampfschwimmer" – dyker inte djupt utan simmar i grunda vatten för att ta sig i land eller ombord på fiendeskepp. De fick kvartsklockorna, IWC ref 3314 och 3319.

Den andra gruppen, "Waffentaucher" eller attackdykarna, opererar mot militära mål under vattnet och fick de mekaniska klockorna med ref 3501, 3509 (i två varianter) och 3529.

Till sist "Minentaucher", mindykarna, som fick den antimagnetiska varianten ref 3519 AMAG. Även de allra minsta magnetfält, genererat från till exempel en klocka runt en dykares handled riskerade att detonera de bomber vars uppgift minröjarna hade att oskadliggöra.

Fortfarande idag används en del exemplar av de här klockorna av den tyska marinen och det är många klocksamlares våta dröm att komma över ett exemplar. Priserna är därefter. Just därför var det kul att min kompis K lät mig tillbringa en dag med hans ref 3509 med den speciella 3H-tavlan. Jag knäppte lite bilder för att föreviga tillfället. De tjusiga scrubsen och den härligt sterila miljön får man köpet...4 kommentarer:

 1. Ful som stryk ! Bäraren borde skämmas.

  SvaraRadera
 2. Smaken är som baken...

  Personligen tycker jag dock att bunden är kanonsnygg, särskilt på velcrot.

  SvaraRadera
 3. ...och dessutom jävligt cool. Det kan ingen ta ifrån den.

  SvaraRadera
 4. Måste alla klockor vara så jävla vackra då ?
  Oceanen är stenhård.

  SvaraRadera

Ange gärna ett namn när du kommenterar så blir det enklare för alla att hålla reda på vem som tycker vad. Tack!