2009-07-31

Oris Regulator eller Bulova Accutron, anyone?

Mycket Rolex på Tidsfördriv, men ingen regel utan undantag. Såg den här Orisen på Kaplans och blev lite sugen.
Visst, för drygt 8000 kr finns det mycket annat som säkert går före, men jag tycker ändå den här var charmig. Regulator är tool!

Gillar också den här Bulovan i 18 karats guld. Under 4000 kronor och med det legendariska stämgaffelsverket. Nice!


2009-07-30

Läsarfråga: Värdeökning på Sub utan datum?

Johan: På tal om Submariner; tittat ett tag på en no date ref 14060M för att jag helt enkelt tycker den är mer clean, men nu till frågan! Kommer nd cosc bli mer eftertraktade och ev. öka en del i värde i framtiden i och med att dom bara tillverkats i några år få år (sommaren 07 till när nu nya suben släpps 2010 någon gång)? Det är trots allt ND som är som submariner mest alltid har varit, mer klassiskt dykarur finns ju inte. Vore trevligt med tidsfördrivs reflektioner på saken (även om jag säkert köper den oavsett ;-))

Bill:
Hej och tack för din fråga!

Först en liten historielektion, så alla läsare hänger med i vad vi pratar om. Rolex Submariner är nog, möjligtvis i konkurrens med Månklockan, världens mest uppskattade och välkända klockmodell, alla kategorier. När den första Submarinern lanserades på Baselmässan 1954 var den vattenskyddad till 100 meter, den hade inga kronskydd, inga Mercedesvisare och – inget datum.

Sedan dess har mycket hänt. Idag är Rolex nära nog synonymt med sin datumbubbla, som kan ses på alla modeller med datum förutom Sea-Dwellern. Men Rolex har fortsatt att köra två varianter av Submarinern parallellt ända sedan den första Date-Subben, ref 1680, introducerades runt år 1966.

Den nuvarande varianten av no date-Subben, ref
14060M, började säljas 2001 och skiljer sig från föregångaren ref 14060 i det att den fick det kronometercertifierade cal 3110 istället för föregångarens enklare verk cal 3000. Exteriört är det samma klocka, med undantag av tavlan som från 2007 (sex år "för sent") fick texten SUPERLATIVE CHRONOMETER OFFICIALLY CERTIFIED tillagd, eftersom Rolex nu tyckte det var dags att kronometercertifiera cal 3110.

Vad som händer i framtiden är ganska intressant att spekulera i. Johan menar på att det kanske kommer en ny no date-Sub år 2010, men det är ju faktiskt bara spekulationer. Vi vet inte om Rolex ens kommer att uppdatera Submarinern utan datum till sexsiffrig referens och "Super Case". Kanske låter man den nuvarande referensen fortsätta några år till, kanske läggs no date-modellen ner? Hittills har inget hänt. Däremot kommer nog Super Case-varianten av den datumförsedda Submarinern med all sannolikhet att presenteras i stål på Basel i vår och vara ute till försäljning hösten 2010.

Om vi då ska spekulera i andrahandsvärde... Spontant tror jag att det blir svårt att få någon vidare värdeutvecking på en så pass modern klocka, i varje fall på någorlunda kort sikt. Det spelar ingen roll att det är en modern klassiker, att den har den rätta looken etc – det har helt enkelt producerats alldeles för många klockor för att priserna ska börja sticka iväg. Om jag personligen hade köpt en modern no date-sub (tanken har slagit mig många gånger), så hade jag nog satsat på en ref 14060 istället för en ref 14060M. Dels får du nog ner priset en del jämfört med den nyare varianten, dels är tavlan på ref 14060 avgjort snyggare med sina rena, cleana look utan cosc-texten. Men köp den klockan du själv vill, Johan! Lycka till!

2009-07-28

Dagens bild

2009-07-26

Låtsasklocka för låtsasastronaut

Med buller och brak lanseras nu Halda åter, 90 år efter att de sista klockorna rullade av bandet.

Att ge sig in på den internationella lyxklockmarknaden låter sig inte göras i en handvändning och för att kunna motivera de, ännu osedda, pjäsernas pris på 80 000 kronor har Halda ett ess i rockärmen: Christer Fuglesang.

Ni minns väl Christer? Mannen som gav antiklimax ett ansikte då han fick gå runt och skräpa på jorden i goda 14 år innan han till sist blev tagen till nåder och fick en dryg vecka i rymden år 2006.

Nu är det dags igen sägs det, och med sig denna gång ska Christer ha med sig – en Halda-klocka! Inget krut sparas på hemsidan där Christer med egna ord, precis så entusiastiskt som bara han kan, berättar om sitt spännande samarbete med den nygamla klocktillverkaren.

Men. Vänta. Lite. Nu.

Först och främst vet alla att den riktiga rymdklockan är en Omega Speedmaster Professional. Den nichen är liksom redan tingad, minst sagt.

Dessutom. För att sätta det litet i perspektiv. Jordens diameter är 12 756 200 meter och Fuglesang utför sina "rymduppdrag" runt 360 000 meter från dess yta. Han var med andra ord en trettiosjättedel av planeten jordens diameter ut i "rymden".

Globen har en diameter på 110 meter. En trettiosjättedel av 110 meter är tre meter. Det är inte nära, men inte heller långt ifrån. Väldigt svenskt och väldigt lagom.

Nästa gång du ska gå på ishockey, stanna upp fyra steg innan ingången och kontemplera vår svenske rymdhjälte och hans enorma prestation.

Nu vet inte jag hur de nya Halda-klockorna kommer att bli. Kanske blir de kanonbra, en total succé som sätter Sverige på klockkartan. Ingen skulle bli gladare än jag om så är fallet. Men tills dess tänker jag bara:

Låtsasklocka för låtsasastronaut.

Läsarfråga: Vilken klocka för max 55 K?

Anonym: Jag har fortfarande inte köpt min första "riktiga" klocka. Har en fruktansvärd beslutsångest vilken jag vill ha. Från början var jag helt inne på en Omega Chrono Seamaster, men tycker efter noga övervägande att den blir lite väl stor och tung för lilla jag.

Jag tycker att Rolex Milgauss är grymt cool. Har varit och provat den massor av ggr. Jag har fastnat för den med grönt safirglas. Tror det är en sådan klocka som man kan ha hela sitt liv utan att tröttna på den. Vad tror ni?

Vad tycker ni GMT II eller Explorer?

När det gäller Rolex Submariner, tycker ni jag ska vänta tills nya modellen kommer i stål också eller gå på den gamla? Det som gör att det väger över lite till Milgauss fördel är att den är lite ovanlig. Alla andra oavsett märke är det Submariner-stuket som gäller.

Min budget ligger på max 55 lakan.


Bob: Spontant känns det som att ett av uren runt 40 mm, Submariner, Explorer II eller förra generationens GMT II skulle passa dig utmärkt. Av dessa skulle jag välja Submarinern. Detta är dock en ren smaksak, då samtliga är utmärkta klockor.

Jag är dock ingen större fan av den nya GMT II:an, ref 116710. De bredare bandhornen ger boetten en rektangulär, nästan kvadratisk, form som harmoniserar dåligt med den smala länken.

Av samma anledning som jag inte gillar den nya GMT:n (pga det nya feta "supercaset") är jag inte heller någon vän av den nya Subben. Mitt tips är därför att du i så fall bör sno åt dig en innan referensskiftet nästa år. Jag håller med dig om att Subben många ggr är ett lite väl klassiskt val och det därför kan finnas anledning att satsa på något mer orginellt, typ Milgaussen.

Jag har själv varit och klämt på Milgaussen vid flera tillfällen och gillar den på många sätt. Det finns dock, som nämnts i ett annat inlägg, ett antal kosmetiska detaljer som jag finner störande med klockan, varför jag förmodligen skulle köpa en Explorer eller Datejust istället. Detta är emellertid bara min personliga smak. Gillar du klockan så tycker jag absolut att du ska köpa den, Milgaussen är likt de flesta Rolexmodeller ett tidlöst val. Vill du ha en mer dressad klocka utan att behöva göra avkall på storleken är Milgaussen perfekt.

Bill: Jag håller i princip med min kollega ovan med följande små tillägg. För det första kommer du inte att få en den nya sexsiffriga subben ens i stål för 55 K, räkna med en prislapp en bit över 60 K när den (med all sannolikhet) finns i butik hösten 2010. För det andra är svar på sådana här frågor alltid vanskliga. Det är bara du som ska bära ditt ur och om Milgaussen talar till dig ska du absolut köpa den och bära den rakryggat. Vad jag eller Bob tycker spelar ingen roll. Som tidigare har nämnts är ju alla de klockor du diskuterar riktigt bra val.

Med din budget hade jag också kastat ett getöga på IWC:s klockor. Kanske en ref 3227 med in house-verket? Stor och imposant. Eller kanske en JLC Reverso, det uppenbara gentlemannavalet?

Om du är redo att slänga iväg dina 55 K på en 30 år gammal Submariner istället, ja då finns mycket godis att hämta. Men mer om det en annan gång...

2009-07-25

Klassiska klockor, del 2: Rolex Datejust

Datejusten är den perfekta klockan.

Lagom stor, lagom dressad, lagom sportig och lagom dyr. Idag tar vi alla datumkomplikationen för given, men när Rolex stolt lanserade funktionen redan 1945 var det en stor bedrift.

Estetiskt har modellen i princip varit oförändrad i sin 36 millimetersboett sedan lanseringen (om man bortser från de nya 41 mm Datejust II, och det gör man) och satte med sin storlek standarden för hur stor en herrklocka skulle vara. Med sitt Oystercase var den vattentät till 100 meter, lika passande och perfekt på stranden som på den fina middagen.

TTT:s Köp & Sälj har John nu lagt ut sin DJ ref 16014 (med vitguldsring) till salu för 13 000. Ett kap om du frågar oss. Köp!

2009-07-24

Plexi

1965 kom den allra första submarinern med datum, referens 1680. Utmärkande för denna är, förutom datumet med tillhörande förstoringsglas, det höga men platta plexiglaset. Mycket vackert om du frågar oss.

Kontraster

Det är någonting med att köpa en super-rare trettio år gammal dykarklocka i helguld för drygt hundra tusen kr och sen nonchalant bära uret på ett svart nylonband som jag bara älskar.

2009-07-22

Falsk klocka, falsk människa


Du vet den där killen i kompisgänget som grafiskt berättar hur han lyckades bli medlem i 10 000-meters klubben tillsammans med en vrålsnygg flygvärdinna? Han som festade med Zlatan (kunde tyvärr inte ta några bilder!) och körde ifrån polisen?

Samme kille bär en Invicta.

Att med berått mod sätta på sig en fakeklocka, vare sig den kallar sig Rolex, Invicta eller Marina Militare är inget annat än pinsamt. Du som bär en falsk klocka är en falsk människa.

Har du inte råd med den äkta varan – though luck! Att köpa en äkta schweizisk klocka är inte för alla. Jag har själv inte någon god ekonomi, som student får jag vända på varenda krona. Det jag däremot har är ett genuint och äkta intresse för finare armbandsur. Och med det intresset i ryggen tvekar jag inte att äta nudlar i något halvår för att spara och kunna köpa mig en klocka jag länge har drömt om.

Att köpa kopior är att köpa genvägar. Vad tänker du om någon som har skrapat bort Fiat-märket på sin bil och klistrat dit Ferraris stegrande häst? Någon som syr dit det röda Levi's-märket på bakfickan av sina Ica Maxi-jeans? Är det en person du vill vara?

Nej, att befatta sig med kopior, fakes, replicor eller "homage"-klockor är något Tidsfördriv känner både förakt och avsky för.

Klockor som vi gillar: Rolex Daytona Everose gold

En kompromisslös stekarklocka som ska bäras till slapp T-shirt och badshorts. Som vanligt när det gäller Rolex är klockan skräddarsydd för sitt specifika andvändningsområde. I detta fall just sol och bad. Den egenutvecklade Everose-legeringen har nämligen genom tillsatser av platina gjorts extra tålig mot den påfrestande miljön i poler och hav. Till skillnad från vanligt roséguld som tenderar att blekna en smula vid upprepat användande i dessa miljöer kan din Everose-Rolex blänka lika vackert badsäsong efter badsäsong.

Modellen säljs med svart urtavla och guldfärgade subdials eller med guldfärgad urtavla och svarta subdials och blir din för cirkus 200' kr.

2009-07-16

Klockor vi inte förstår oss på: Rolex Yacht-Master

Som profilerad under den något krystade vinkeln "för seglare" är Rolex Yacht-Master ett rejält avsteg från den – åtminstone i historien starkt förankrade – traditionen att en Rolexklocka först och främst är ett verktyg för yrkesmän.

Klockmodellen introducerades så sent som 1992 och var väl Rolex lite sena försök att dra till sig yuppiepengar. Att modellen över huvud taget klassificeras in under Professionalserien känns ansträngt och ganska pinsamt. Klockan i fråga kan stoltsera med glammiga egenskaper som ädelmetallskonstruktion, en mer rundad och polerad boett samt högglansputsade centerlänkar.

En gay variant av Subben, helt enkelt.

2009-07-13

Crest Dials

Ibland kan jag få ett märkligt sug efter att köpa en Rolex med ett vapen på urtavlan. En klocka med en såkallad "Crest Dial" har ofta specialbeställts som en gåva till en medarbetare inom en organisation. Till skillnad från svenska myndigheter och storföretag, som ofta belönar 25 års trogen tjänstgöring med en guldbelagd quartzcertina, så anser man i många länder (ofta oljerika sådana i mellanöstern) att en Rolex är ett självklart tecken på uppskattning för ett väl utfört arbete. Det är vanligtvis Air Kings, Oyster Date Precisions eller Datejusts som dyker upp på begagnadmarknaden utrustade med dessa specialutformade tavlor. Mer sällan kan dock även Day-Dates och modeller ur Professional-serien hittas.

Priserna ligger något högre än de för motsvarande klocka med standardurtavla, dock handlar det i de flesta fall om tämligen rimliga prisnivåer. Själv kan jag inte riktigt bestämma mig för om Förenade Arabemiratens vapensköld eller Bahrains flygvapens symbol är det snyggaste valet.

2009-07-11

Vad kostar en Rolex?

Idag var jag med en kompis för att handla Rolex. Han har funderat länge och besämt sig för att köpa en LV-sub. Nu gäller det bara att få ett så bra pris som möjligt.



Listpriset på en 16610LV är just nu 53 700 SEK. Men tro nu inte att klockan kostar så mycket, nej nej. Följande konversation utspelade sig – nästan på pricken identiskt – både hos Rob Engström och Nymans Ur:

Kompisen: Hej, jag har bestämt mig för att köpa den gröna subben, vad är ert bästa pris?
Handlaren: Hrm ja låt oss se här vad vi kan göra... (knappar frenetiskt på en miniräknare) Om du betalar kontant kan vi släppa den för 48 200 kr.
Kompisen: Kontant?
Handlaren: Ja, då slipper vi Visas eller American Express korthanteringsavgift.

Notera att detta är helt utan någon mer avancerad prutning än bara just formuleringen "har bestämt mig för att köpa". Inget tjafs, inget snack och inget krångel.

"Men gråhandlarna är alltid billigare!", invänder vän av ordning. Är de verkligen det? Uret.se tar över 53 000 och Watchonwatch knappt 47 000. Lägg då till den trygghet, upplevd eller faktiskt, som en köp hos en AD innebär och det är knappast något att snacka om.

Värt att tänka på.

Se upp alla halvskumma antikhandlare!

Mannen som skriver om sig själv i tredje person och lever för att sätta åt oseriösa säljare på den begagnade Rolexmarknaden har just kommit till Sverige. Vad Vintage Rolex Forums (VRF) egen Orchi ska göra i Sverige framgår inte riktigt av posten, men om du just tänkt att kränga av en hopplockad 5513 till ett saftigt överpris är mitt tips att avvakta någon vecka... :)


2009-07-10

Viktigt meddelande

Idag har jag burit en Breguet runt min vänstra handled.



Slut på meddelandet.

Dagens bild

2009-07-09

Klockor som vi inte vet om vi gillar: Rolex Milgauss

Rolex introducerade Milgaussen redan 1954. Modellen var speciellt konstruerad för att användas i miljöer med hög magnetisk strålning, där vanliga mekaniska armbandsur inte höll måttet. Genom att förse Milgaussen med ett mjukjärnsskal innanför boetten lyckades man hindra den magnetiska strålningen från att påverka komponenterna i urverket. Tyvärr blev modellen aldrig någon större succé och den togs slutligen bort från modellprogrammet 1988.

Vid Baselmässan 2007 återlanserades Milgaussen efter nästan två decennier. Den nya Milgaussen är ganska typisk för Rolex nya formgivning, med ett större case och polerade centerlänkar. Klockan kan köpas antingen med vit urtavla och brandgula index eller med svart urtavla och vita index. Det finns även en specialutgåva med grönt glas, svart urtavla och index i både vitt och brandgult.

Jag är tyvärr ingen stor vän av Rolex nya formspråk. Den större boetten ger ett väldigt klumpigt intryck i kontrast till länken, vilken fortfarande bara är 20 mm vid infästningen. Det ser nästan ut som om man satt en damlänk på en herrklocka och helheten känns tämligen oharmonisk. Missförstå mig rätt här, klockan känns rätt i sin storlek, det har tyvärr bara blivit lite fel med proportionerna. Jag skulle gärna sett att länken hade skalats upp på samma vis som boetten. Jag gillar inte heller de polerade centerlänkarna. En sportklocka, som Milgaussen, ska ha en borstad finish och får absolut inte vara högglanspolerad.

Vad gillar jag mer med Milgaussen än själva storleken då? Jo, jag gillar den svarta urtavlan med de vita indexen väldigt mycket. Layouten på urtavlan, med stora vita stavindex och inget datumfönster, känns mycket enkel och harmonisk. Att indexen är något grövre än klassiska Rolexstavindex skapar en bra balans gentemot den kraftiga boetten. Jag är också svag för den mattsvarta färgen på urtavlan.

Om jag ska försöka summera det hela, så kan kan jag sammanfatta det med att jag inte riktigt vet om jag gillar Milgaussen eller inte. Jag gillar konceptet i teorin och tycker att den svarta urtavlan är bedårande, men det är något i klockans form som stör mig. Kanske är det en vanesak, jag vet inte, men jag väljer fortfarande min gamla Explorer framför Milgaussen varje dag i veckan.

Buyer's market

Något som som är litet kul är att det ibland gå tillfällig inflation i en viss modell på den svenska klockmarknaden. En speciell modell kommer upp till försäljning, vilket får andra ägare att få upp ögonen för att det finns en marknad för deras klocka, varpå de lägger ut även den.

Den största inhemska försäljningsplatsen för privatklockor är TTT:s Köp & Sälj-del. Igår lade signaturen Jerry ut sin Omega Speedmaster Broad Arrow till salu för 22 000 kr.

Det tog bara ett dygn innan Hans B lade ut sitt exemplar – för 19 000...

Modellen, en av de otaliga varianterna av den klassiska Månklockan, är verkligen snygg och Tidsfördriv säger i kör: köp!

2009-07-08

Klassiska klockor, del 1: Månklockan

Klassiska klockor är en serie på Tidsfördriv där vi presenterar episka klockmodeller. Se dessa poster enbart som en introduktion, för den intresserade finns hur mycket info som helst att inhämta hos kollegor och konkurrenter på nätet.

Vi börjar med en total klassiker, en klocka alla bär äga åtminstone en gång i sitt liv: Omega Speedmaster Professional, mer känd som Månklockan och som bars av de amerikanska astrounaterna under Apolloprogrammet.

Att något som inte var specialdesignat för Nasas räkning över huvud taget fick komma upp i rymden är bara det anmärkningsvärt då den mesta utrustningen skapades med custom specs just för rymdprogrammet. Men att bygga en kronograf är en så pass komplex process att Nasa helt enkelt gick till en vanlig klockbutik och köpte på sig ett gäng kronografer för att avgöra vilken som var bäst.

För att välja ut vilken klocka som platsade utsattes de för ett riktigt tortyrtest. Efter att ha fått utstå extrema temperaturer, skak- och vibrationstest och annat ogästvänligt hade alla konkurrenter slutat gå. Bara en tickade vidare. Omega Speedmaster Professional.

Under åren som har gått sedan 1960-talet har testerna gjorts om ett antal gånger, bland annat efter påtryckningar från amerikanska lobbygrupper som tyckte att det passade bättre med "US Made" i rymden. Det ursprungliga testresultatet har dock stått sig och fortfarande till denna dag är klockan precis vad som numera är ingraverat på dess baksida, nämligen "Flight-qualified by NASA for all manned space missions".

En klassisk klocka, helt enkelt. Och det allra bästa? Priset! 25 000 i fina butiken och runt halva för ett bättre begangat exemplar.

Köp!

2009-07-07

Dagens bild


Klockvärldens vattenhål, del 1: Time to Talk

I den här serien ska vi ta pulsen på Klocksverige genom att metodiskt gå igenom de olika vattenhål som en klockintresserad person kan tänkas vilja besöka på Internet. Först ut är Time To Talk (TTT) som utan tvekan är Sveriges mest aktiva och populära forum. Här postas en vanlig dag ungefär 20 inlägg som i snitt kanske får fem svar var.

Sidan är sparsamt formgiven men drivs ideellt och det kostar inget att bli medlem. På det stora hela mycket trevlig plats.

Men vem besöker då TTT? Låt oss skissa på den genomsnittliga besökaren och vad han postar:

Ålder 33 år
Yrke Säljare
Antal klockor Fyra
Till ett anskaffningsvärde av 20 000 kr
Mest högkalibriga pjäs Omega Speedmaster Professional
Drömklocka Seiko Marine Master
Övriga intressen Bilmek, frugan och hundarna
Vanligaste inlägget Bild visas upp på moddad Seiko, denna har i 100 % av fallen fått plongeurvisare och en urtavla från någon asiatisk webbutik.

Bättre begagnat

Något som jag finner mycket underligt med den begagnade klockmarknaden på nätet är mängden nästan nya klockor som är till salu. Särskilt konstigt känns det att det ofta handlar om tämligen dyra pjäser. Varför köper man exempelvis en dubbelkronograf från IWC för drygt 90 tkr för att sedan sälja den för 60 tkr två månader senare? Visst, jag inser att man kan ångra sig och att klockan som såg så fin ut i affären sedan kanske inte riktigt kunde leva upp till de högt ställda förväntningarna. Jag kan dock ändå inte riktigt förstå hur rena felköp skulle kunna skapa så stora volymer av dyra bättre begagnade klockor till salu. Hade jag tänkt mig att investera 90 tkr i ett armbandsur, nog fasen hade jag noggrant undersökt marknaden och testat olika alternativ in i förbannelse innan jag till slut gjort mitt val. Och jag tror att det likt mig finns väldigt få människor som har råd att spontanköpa ett ur i denna prisklass för att två månader senare sälja det vidare med en nettoförlust på dryga 30 tusen.

Jag blir faktiskt inte riktigt klok på det här fenomenet och vore tacksam om någon skulle kunna hjälpa mig med att bena ut det hela. Handlar det kanske om att det är gåvor/vinster av olika slag som säljs eller finns det rent av kopplingar till den kriminella världen? :)

Den största synden

Folk har ju olika smak vad gäller armbandsur. Det är okej. Även de med bristande estetiskt omdöme och känsla för stil måste ju veta hur mycket klockan är.

Det jag inte accepterar är dock de – fullt vuxna karlar! – som av en eller annan anledning har valt bort armbandsuret helt. Med detta signalerar de inte bara allmän opålitlighet (skulle DU anställa någon utan klocka?) utan också en brist
på mognad generellt.

Vissa saker hör till vuxenlivet. Man flyttar hemifrån. Tar körkort. Köper sig en bostad. Kort sagt: man klipper sig och skaffar sig ett jobb. Bland dessa grundläggande attribut som hör till vuxenlivet har klockan en given plats.


Tyvärr är svenskarna generellt ett folk som har stora brister i sin klockkunskap. I stora delar av Europa tar folk för givet att du är hemlös eller hippie om du inte har en klocka på dig.

Det är som att gå barfota.

2009-07-06

Sett på stan: JLC

Idag såg jag något så ovanligt som en Jaeger LeCoultre på stan. Det var dock inte en klocka, utan en ganska vulgär T-shirt av klassiskt modehussnitt, med stor logga och tillhörande text.
Efter att ha gått bakom den smale unge JLC-ägaren ett tag var jag naturligtvis tvungen att försöka mig på en långsam omkörning för att på ett subtilt sätt kunna kolla in hans handled. Jag blev både besviken och förvånad när det visade sig att han T-shirten till trots valt att låta klockan vila just denna måndag kväll.




När Kaplans har fel


En av "fördelarna" med att tillbringa så mycket tid med att läsa klockannonser är att man ganska snabbt lär sig vilka priser det är som gäller på begagnatmarknaden. Man har kort sagt koll. När det är vanliga säljesannonser kan man såklart dra nytta av kunskapen genom att, om man är snabb nog, göra ett och annat fynd.

När det gäller auktioner är saken annorlunda.
En av de största marknadsplatserna för finare klockor i Sverige är Kaplans (som nu dessutom erbjuder bilder på sina objekt!). På Kaplans arbetar ett team av värderare vars enda uppgift är att bedöma klockors värde. Det händer inte så ofta, men ibland bommar de rätt rejält. En del höjde nog på ögonbrynen när den här Doxa Sharkhunter gick upp en tiopotens under ett budkrig i vintras. Nyligen blev det tydligt att en GMT IIc är värd betydligt mer än 25 000 kr. Och är det någon som törs sätta emot när jag påstår att den här Heuer Monacon från 1969 kommer öka rejält...?

En introduktion till Tidsfördriv


Tidsfördriv kommer bli en blogg där vi, Bill (undertecknad) och Bob, skriver löst om allt som intresserar oss inom klockvärlden. Det kommer bland annat att bli
  • klockor vi älskar
  • klockor vi hatar
  • klockor vi tidigare hatade men nu älskar
  • klockor vi ångrar att vi sålt
  • klockor vi ångrar att vi inte köpte
  • tips på bra köp från 500 kr till 250 000 kr
  • länkar till intressanta forumposter från hela världen
  • länkar till skumma auktioner
  • klockskvaller
  • klocksterotyper: vad säger din klocka om dig?
Bloggen vänder sig med andra ord inte till dig som tycker att "tiden kan man väl ändå se i mobilen". Snälla, besök inte Tidsfördriv. Vi vill inte ha dig här.

Till er andra: varmt välkomna!